Jätin tammikuun valtuustossa (30.1.2019)  valtuustoaloitteen vammaispoliittisen ohjelman laatimiseksi Nurmijärvelle. Aloite sai ilahduttavasti nelisenkymmentä allekirjoitusta?

Kimmoke aloitteen tekoon sai alkunsa viime joulukuisesta valtuuston kokouksesta, jossa käytiin vilkasta keskustelua ja äänestettiinkin vammaisneuvoston mahdollisesta edustuksesta hyvinvointilautakunnassa. Keskustelusta jäi päällimmäiseksi tunne, että meillä ei ole juuri lainkaan, minkään prosessin, missään vaiheessa kuultu vammaisten näkemyksiä. Vammaispoliittisessa ohjelmassa toivottavasti määritellään huolellisesti nämä asiat.

Aloitteen teksti oli kokonaisuudessaan seuraava:

VALTUUSTOALOITE VAMMAISPOLIITTISEN OHJELMAN LAATIMISEKSI NURMIJÄRVEN KUNNASSA

Suomi on hyväksynyt YK:n vammaisten henkilöiden oikeuksia koskevan yleissopimuksen 2007 ja ratifioinut sen 2016. Yleissopimus on vammaisten henkilöiden oikeuksia koskeva oikeudellisesti sitova kansainvälinen asiakirja. Yleissopimuksen tarkoituksena on edistää, suojella ja taata vammaisille henkilöille täysimääräisesti ja yhdenvertaisesti kaikki ihmisoikeudet ja perusvapaudet sekä edistää vammaisten henkilöiden ihmisarvon kunnioittamista. Yleissopimuksessa korostetaan vammaisten henkilöiden osallisuutta kaikessa heitä koskevassa päätöksenteossa. Yleissopimus takaa vammaiselle henkilölle oikeuden elää itsenäisesti osana omaa lähiyhteisöään. Yleisten palveluiden tulee olla vammaisen henkilön saavutettavissa.

Useat kunnat ovat vammaisten oikeuksien toteutumisen takaamiseksi laatineet vammaispoliittisen ohjelman. Lähikunnista sellaisen ovat tehneet esim. Järvenpää ja Kerava. Kunnallinen vammaispoliittinen ohjelma linjaa ne konkreettiset toimenpiteet, joilla kunnassa vahvistetaan vammaisten henkilöiden oikeuksien toteutumista. Ohjelma toimii kunnassa vammaispoliittisena suunnannäyttäjänä ja sitouttaa eri osapuolia vammaisten henkilöiden aseman parantamiseen.

Joulukuisessa valtuustossa käytiin vilkasta keskustelua vammaisneuvoston edustuksesta lautakunnissa ja kuulluksi tulemisesta. Vammaisten kuntalaisten oikeudet tulee tiedostaa ja tunnustaa kaikilla elämänalueilla ja vammaisten ihmisten tulee olla mukana kaikessa heitä koskevien asioiden valmistelussa ja päätöksenteossa. Vammaisia kuntalaisia ei tule nähdä vain palvelujen käyttäjinä, vaan tasa arvoisina osallistujina ja vaikuttajina yhteiskunnassa.

Vammaispoliittisen ohjelman avulla tuodaan esille vammaisten henkilöiden näkemyksiä eri alueiden suunnittelusta, päätöksenteosta, toteutuksesta ja se on tarkoitettu erityisesti päättäjille, viranomaisille, järjestöille ja myös vammaisille ihmisille itselleen. Ohjelman tulee antaa tietoa vammaisten nurmijärveläisten tarpeista ja olosuhteista. Sen tavoitteena on turvata kaikille nurmijärveläisille yhdenvertaiset osallistumisen mahdollisuudet.

Vammaisten nurmijärveläisten tasavertaisuuden ja täysivaltaistumisen toteutumiseksi tulee kuntaa ja ympäristöä muokata mahdollisimman esteettömäksi. Esteet joiden poistamiseen ja vähentämiseen on kiinnitettävä huomiota voivat olla fyysisiä, sosiaalisia, asenteellisia tai kommunikaatioon liittyviä. Esteetön ympäristö on hyvä ympäristö kaikille kuntalaisille.

Ylläolevan perusteella me allekirjoittaneet esitämme, että Nurmijärven kuntaan laaditaan vammaispoliittinen ohjelma. Ohjelman laadintaan tulee osallistaa eri hallinnonalat, vammaisneuvoston edustus sekä muita mahdollisia asiantuntijoita.

Nurmijärvi 30.1.2019

Leni Pispala (vihr.)