Eiliset kunnanhallituksen päätökset kirvoittivat keskustelua ja saivat useamman eri lautakunnan jäsenen miettimään lautakuntatyöskentelyn mielekkyyttä, merkitystä ja arvostusta, kun heidän ajamansa asiat ja tekemänsä päätökset kyseenalaistetaan esittelijän toimesta tai kumotaan kunnanhallituksessa. Näin kävi subjektiivisen päivähoidon rajauksen purkamisen osalta.

Ensin kunnanjohtaja oli muuttanut sivistyslautakunnan esityksen rajauksen purkamisesta päinvastaiseksi, mutta kokouksessa ilmeni, että mieli oli muuttunut vielä kerran ja lopulta esitys oli asian jättäminen pöydälle. Kunnanhallitus ensin päätti asian käsittelyn jatkamisesta yksimielisesti. Sen jälkeen demareiden valtuustoaloitteesta subjektiivisen päivähoito-oikeuden palauttamisesta Nurmijärvellä piti äänestää:

Peltonen kannattamanani esitti, että kunnanhallitus esittää valtuustolle varhaiskasvatuksen subjektiivisen oikeuden palauttamista kokoaikaiseksi Nurmijärvellä 1.8.2018 alkaen. Handolin puolestaan Rädyn kannattamana esitti, että valtuustolle esitetään, ettei kunta luovu subjektiivisen varhaiskasvatuksen rajaamisesta 20 tuntiin viikossa, vaan asiaan palataan vuoden päästä, kun kunta on saanut enemmän kokemuksia asiasta.

Koska oli tehty kaksi kannatettua muutosesitystä, puheenjohtaja määräsi suoritettavaksi seuraavan nimenhuutoäänestyksen:

Handolinin esitys=jaa Peltosen esitys=ei.

Äänestyksen tulos:

jaa 8 ääntä: Handolin, Hägg, Räty, Salonen, Sivula, Tapiolinna, Vaulamo, Mäkelä

ei 3 ääntä: Latva, Peltonen, Pispala.

Päätös: Kunnanhallitus oli äänin 8 – 3 hyväksynyt esittelijän alkuperäisen esityksen.

Pispala jätti päätökseen eriävän mielipiteen.

Jätin eriävän mielipiteen, kuten asian ollessa aiemminkin käsittelyssä reilu kaksi vuotta sitten. Eriävä mielipide jätetään silloin, kun kokous vastustuksesta huolimatta tekee päätöksen, johon osanottaja ei voi yhtyä. Tällöin osanottajan täytyy juridisesta ja moraalisesta vastuusta vapautuakseen esittää eriävä mielipide tai vastalause merkittäväksi pöytäkirjaan. Eriävän mielipiteen tai vastalauseen esittäjä joutuu kuitenkin noudattamaan tehtyä päätöstä. Valtakunnan tasolla tehdyt lakimuutokset, jotka sallivat varhaiskasvatuksen ryhmäkokojen kasvattamisen ja päivähoito-oikeuden rajaamisen on tehty täysin huomioimatta lasten oikeuksien sopimusta saati tutkimustuloksia, jotka poikkeuksetta kertovat varhaisakasvatuksen merkityksestä mm. lapsen sosiaalisten taitojen kehittäjänä, jotka puolestaan ovat apuna myöhemmässä elämässä menestymisessä. On lasten oikeuksien sopimuksen vastaista, että vanhempien asema työmarkkinoilla määrittää lapsen oikeuden päivähoitoon. Päivähoito-oikeuden rajoittamisella yhteiskunta jaottelee lapsia sen mukaan ovatko vanhemmat töissä vai eivät. Tästä on tasa-arvo kaukana. Näiden tietojen ja ajatusten valossa koen moraalisesti välttämättömäksi eriävän mielipiteen jättämisen. Tulee muistaa, että lasten oikeudet ja niistä huolehtiminen ovat aikuisten velvollisuuksia!!!

Asian käsittely oli kaikkiaan hyvin kummallista. Olen kunnanhallituksen edustaja sivistyslautakunnassa ja olin läsnä, kun virkamiehet toivat valtuustoaloitteen keskusteluun. Tässä yhteydessä lautakuntakin oli varsin yksimielinen ja antoi virkamiehille selkeän viestin, että tahtotila on päivähoito-oikeuden rajauksen purkaminen. Siksi olikin yllätys asian ollessa varsinaisena kokousasiana, että lautakunnasta alkoi kuulua soraääniä ja asiasta äänestettiin. Lautakunta oli kuitenkin rajauksen purkamisen kannalla äänin 6-5. Kunnanhallituksessa tapahtuneet käänteet olivatkin luettavissa tässä tekstissä jo aiemmin. Asiaa puidaan varmasti vielä valtuustossa. Toivoisin kovasti valtuutettujen näkevän tämän asian merkityksen. Ei aina ole tarpeellista tuijottaa sitä, mitä muissa kunnissa on tehty (vaikka tässä asiassa monet ovat viisastuneet ja purkaneet rajauksen), vaan olla rohkeasti edelläkävijä ja lasten etujen ajaja.

Toinen eilisessä kunnanhallituksessa käsitelty asia, jota on pompoteltu edestakaisin, oli Musiikkileikkikoulu Tiluliin hakema lupa taiteen perusopetuksen antamiseen. Meneillään on jo toinen hakemus. Sivistyslautakunta oli luvan myöntämisen kannalla äänin 7-4. Sivistystoimenjohtaja jätti asiasta eriävän mielipiteen ja kunnanjohtaja käytti otto-oikeutta, joten asia tuli kunnanhallituksen käsittelyyn. Keskusteltuani hakemuksesta ja liitteenä olevasta opetussuunnitelmasta Opetusministeriön ylitarkastajan kanssa, kävi ilmi, että ne ovat puutteelliset. Hakijaa on asian suhteen kuitenkin tarpeettomasti pompoteltu useamman kerran. Asianmukaisesti hoidettuna hänelle olisi heti ensimmäisellä hakemuskerralla kerrottu kaikki vaadittavat tutkinnot ja toimenpiteet, mitä hänen tulee tehdä luvan saamiseksi, eikä pudotella tietoja ”pala kerrallaan”. Tein palautusesityksen, jotta hakijalle olisi annettu riittävät ohjeet ja mahdollisuus hakemuksen täydentämiseen, mutta esitykseni ei saanut kannatusta. Toivon, että hakija jaksaa vielä kerran tehdä uuden ja tarpeellsilla täydennyksillä tehdyn hakemuksen. Tilulii on hieno lisä nurmijärveläislasten musiikkikasvatukseen ja harrastukseen.

Eilisessä kunnanhallituksessa rukattiin vielä kunnan slogania. Se päätettiin laittaa muotoon ”Nurmijärvi, -positiivinen ilmiö”. Oman valtuustoryhmämme huumorisävytteisessä keskustelussa, eilisten päätösten valossa, slogan sai aika hervottomia uusia muotoja. Nämä jääkööt kuitenkin omaan tietoomme. Meidän tavoitteenamme on kuitenkin kuntalaisten kannalta positiivisten päätösten teko, ei vain sanahelinä.