Lapsen oikeuksien viikkoa vietettiin tänä vuonna teemalla lapsen oikeus oppimiseen. Omakohtaisen kokemuksen myötä teidän, että kaikilla lapsilla ei ole oikeutta oppimiseen, erityisesti laajennettuun oppivelvollisuuteen. Tähän liittyen kirjoitin aiheesta blogitekstin Nurmijärven Uutisiin.
Seuraavassa kirjoitukseni kokonaisuudessaan:
JOKAISELLA LAPSELLA ON OIKEUS OPPIMISEEN – ONKO OIKEASTI?
Tänään 20.11 vietetään lapsen oikeuksien päivää. Tämän vuoden lapsen oikeuksien päivän ja viikon teemana on lapsen oikeus oppimiseen. Saako jokainen lapsi Suomessa mahdollisuuden oppia?
Suomessa toteutettiin oppivelvollisuuden laajennus vuonna 2021. Tämä tarkoitti, että lasten oppivelvollisuusikä nousi 18 vuoteen. Kehitysvammaisten opettajana iloitsin, että vihdoin myös minun oppilailleni tulee mahdollisuus toisen asteen opintoihin. Vaan kuinkas kävikään?
Perusopetuslakiin kirjattiin pykälä, joka mahdollistaa oppivelvollisuuden keskeyttämisen. Tämä tarjoaa oivan porsaanreiän. Sen sijaan, että aidosti pohdittaisiin, miten mahdollistetaan myös vaativaa erityistä tukea tarvitsevien mahdollisuudet oppimiseen ja opiskeluun, heille voidaan näyttää ovea. ”Oppimisympäristö ei ole soveltuva”, on yleisin peruste opintojen keskeytykselle tai sille, että opiskelupaikkaa ei tarjota ensinkään. Kenen velvollisuus on muokata ympäristöstä sellainen, että oppimista voi tapahtua? Kenen velvollisuus huolehtia, että opiskelupaikkoja on riittävästi? Nämä nuoret voivat harvoin joustaa. On aina aikuisen tehtävä mahdollistaa oppimisen mahdollisuudet.
Vaativinta erityistä tukea tarvitsevien toisen asteen opinnot tapahtuvat erityisammattioppilaitosten TELMA-, eli työhön ja itsenäiseen elämään valmentavilla, opintolinjoilla. Näiden opintojen erikoisuus on myös niiden pituus. Se on 1-3 -vuotta. Käytännössä siis oppilaitokset määrittelevät, milloin nuori on ”kaiken oppinut”. Kirjoittamaton sääntö näyttää olevan, että opinnot päättyvät välittömästi nuoren täyttäessä 18. Vaikea kuvitella tällaista toimintatapaa esimerkiksi lukioon.
Oppivelvollisuuden uudistamisen yhteydessä tämä oppilasryhmä unohdettiin kokonaan. Oppiminen, oivallukset, uudet tiedot ja taidot tuovat iloa sekä parhaimmillaan myös uusia keinoja itsensä ja toiveidensa ilmaisuun, myös vaikeasti kehitysvammaiselle nuorelle.
Vastaus siis alun kysymykseeni – ei, jokaisella lapsella Suomessa ei ole oikeutta oppimiseen. Jokaisella ei ole mahdollisuutta suorittaa oppivelvollisuuttaan. Muistutukseksi siis, lapsen oikeudet ovat aikuisten velvollisuuksia!