Nurmijärven kunnanvaltuusto kokoontui budjettivaltuuston kokoukseen 13.11.2024.

Suuria muutosesityksiä ei tehty. Kaikille oli selvää kunnan tiukka taloustilanne. Ainut euromääräinen lisäys, 20000 euroa, tehtiin nuorisopajatoimintaan, jonka toiminnan jatkuminen nähtiin tärkeänä.

Pidin kokouksessa vihreiden ryhmäpuheenvuoron, jonka kohta kotihoidon tuen kuntalisästä kirvoitti väärintulkinnan myötä varsin kipakan kommentin. Sitä tulkintaa piti varsin tiukasti oikoa.

Seuraavassa puheeni kokonaisuudessaan:

Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut, viranhaltijat sekä muut kuulijat,

Vihreä valtuustoryhmä haluaa nostaa talousarviosta ja nuukailusta esiin muutaman seikan. Edeltävissä puheenvuoroissa perattiin jo kiitettävästi erinäisiä lukuja, investointeja ja velkamäärää.

Ensiksikin haluamme kiittää valtuutettuja viisaudesta olla myymättä Aleksiaa. Emme näe järkevänä myydä oleellisia palveluja yksityisten käsiin. Olemme kokeneet jo karvaasti kuinka palkanlaskennan ulkoistaminen Sarastialle on osoittautunut ensin viime vuonna isoksi lisälaskuksi sekä kuten nyt on talousarvioista luettavissa jatkuvaksi kustannusten nousuksi. Meillä myöskin varhaiskasvatus on aivan liian suurelta osin yksityisten palveluntuottajien käsissä.

Talousarviokirjasta on luettavissa, että strategiassa esitetty 1,5% kasvutavoite edellyttäisi investointiohjelman kasvattamista 10 miljoonalla per vuosi. Vihreä ryhmä on strategian laadinnan yhteydessä halunnut peräänkuuluttaa hallittua kasvua esitettyjen kiinteiden prosenttilukujen sijaan. Kasvua ei voida mielestämme myöskään pakottaa tekemällä osayleiskaavoja, joista saamme erittäin kriittisset lausunnot sekä ELY:stä että Maakuntahallituksesta. Tällainen sooloilu on myös ristiriidassa juuri tässä kokouksessa hyväksymämme MAL-sopimuksen kanssa.

Maanhankinnan määräraha vuodelle 2025 on talouskirjan esittelytekstin mukaan miljoona euroa. Käytännössä tämä on ollut   2,5 miljoonaa jo useana vuotena täysin sama summa. Valtuutetut esittävät toistuvasti toivetta, että tulopuoleen tulee panostaa ja saada yritystontteja. Kun maanhankinnan määrä on käytännössä sama joka vuosi, niin vaikea ymmärtää, että missä paikoissa sitä valtuuston tahtotila yritystonteista näkyy. Valtuuston tahtotila pitäisi näkyä myös viranhaltijoiden esityksissä.  Jos maanhankinnan määräraha on joka vuosi sama, niin valtuuston tahtotila yritystonteista on enemmänkin toivotaan-toivotaan politiikka.

Vihreä valtuustoryhmä suhtautuu kriittisesti juhlavuoden valotaideteoksen hankintaan. Tässä taloudellisessa tilanteessa ja nuukailun keskellä tähän hassattu yli 200000 euroa ei ole linjakasta. Olisimme mieluummin nähneet ne rahat sijoitettavan esimerkiksi leikkurin alle joutuneiden lasten ja nuorten harrastustoimintaa tukevien järjestöjen, urheiluseurojen ja opistojen avustuksiin tai lisäkäsiin kouluissa ja varhaiskasvatuksessa.

Kunnanhallituksessa hyväksytty kotihoidon tuen kuntalisän laajentaminen ei ole aivan niin mustavalkoinen asia kuin, miten sitä on perusteltu. Tutkimusten valossa se heikentää naisten ura- ja tulokehitystä. Kotihoidon tuki lisää lapsiperheiden köyhyysriskiä ja vakiinnuttaa osaltaan sukupuolten välistä eriarvoisuutta työmarkkinoilla. Nyt on nostettu esiin vain lapsen etu. Kokonaisuudessa on kuitenkin huomioitava, että koko perheen etu on lapsen etu.

Kovin kriittisen puheen vastapainoksi ryhmämme haluaa kuitenkin antaa erityistä kiitosta viranhaltijoiden uutterasta työstä ja erittäin venyvästä pinnasta monien heidän esityksiensä palauttamisten ja lisäselvityspyyntöjen keskellä. Vihreä ryhmä näkee, että viranhaltijat ovat ne asiantuntijat, joilta esitysten kuitenkin tulee tulla. Heillä on viime kädessä asiantuntemus ja tarvittavat tiedot.

Erityistä kiitosta ansaitsee tänäkin vuonna muualtakin tunnustusta saanut kunnan viestintä.

Vihreä ryhmä kiittää myös muita valtuustoryhmiä yhteistyöstä!

Kiitos!