Yhä useammat kaupungit, viranomaiset, yritykset ja muut toimijat osallistuvat vuosittain Pride-juhlintaan. Yhdessä vihreän valtuustokollegani, Jonna Heinosen, kanssa jätimme Nurmijärven kunnanvaltuuston kokouksessa 24.3.2021 aloitteen, että myös Nurmijärven kunta juhlistaisi Pride-viikkoa liputtamalla. Tässä aloitteen teksti kokonaisuudessaan:

VALTUUSTOALOITE NURMIJÄRVEN KUNNAN OSALLISTUMISEKSI PRIDE-LIPUTUKSEEN

Helsinki Pride on Suomen suurin ihmisoikeustapahtuma ja yksi vuoden suurimmista yleisötapahtumista. Helsinki Pride-viikkoa juhlitaan jälleen ensi kesänä juhannuksen jälkeisellä viikolla 28.6.–4.7.2021. Viikon aikana on aiemmin järjestetty lähes 100 erilaista keskustelutilaisuutta ja muuta tapahtumaa ja se on huipentunut, viime vuosina yli 100 000 ihmistä keränneeseen Pride-kulkueeseen. Tänä vuonna korona muuttanee viikon juhlinnan muotoa, mutta syytä juhlaan on, sillä tänä vuonna tulee kuluneeksi

  • 50 vuotta homoseksuaalisten tekojen kriminalisoinnin poistamisesta!
  • 40 vuotta homoseksuaalisuuden poistumisesta mielenterveysluokituksesta!
  • 30 vuotta Helsinki Pride -yhteisön (tuolloin Helsingin seudun Seta ry:n) perustamisesta!

Pride on ennen kaikkea ihmisoikeustapahtuma. Sen ydinviesti on, että riippumatta siitä, ketä rakastaa ja mihin sukupuoleen tuntee kuuluvansa, jokaisella meistä on oikeus olla oma itsensä, joutumatta pelkäämään syrjintää, häirintää tai väkivaltaa. Tällainen vapaus ei ole ollut eikä ole itsestäänselvyys.

Yhä useammat kaupungit, viranomaiset, yritykset ja muut toimijat osallistuvat vuosittain Pride-juhlintaan ja muistuttavat omassa toiminnassaan sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuudesta, yhdenvertaisuudesta ja jokaiselle meistä kuuluvista jakamattomista ihmisoikeuksista. Esimerkiksi Lahti, Riihimäki, Forssa ja Hämeenlinna ovat tehneet päätöksen ja osallistuneet Pride-liputukseen.

Me allekirjoittaneet esitämme, että Nurmijärven kunta juhlistaa Pride-liikettä liputtamalla Helsinki Pride-viikolla sateenkaaren väreissä ja huomioimalla yhdenvertaisuuden ja syrjimättömyyden näkyvästi omassa toiminnassaan kyseisen viikon aikana.

Nurmijärvi 24.3.2021

 

Leni Pispala (vihr.)                            Jonna Heinonen (vihr.)