Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymä aloitti toimintansa vuoden alusta. Jatkossa alueen sote-palveluita ohjataan keskitetysti ja kunnallisista eroavaisuuksista päästään eroon. Kuntayhtymän tarkoituksena oli valmistautua tulevaan maakuntauudistukseen ja turvata lähipalvelut kaikille alueen kuntalaisille.

Keski-Uudenmaan soten hyvä puoli on, että sillä varmistetaan yhdenvertaiset ja samanlaiset palvelut kaikille alueen asukkaille. Ennen kuntayhtymää kuntien välillä saattoi olla suuriakin eroavaisuuksia palveluiden laadussa ja saatavuudessa, mikä asetti ihmiset eriarvoiseen asemaan.

Palveluiden yhdenmukaistaminen ei kuitenkaan saa tarkoittaa säästölistaa tai laadusta tinkimistä. Esimerkiksi omaishoitajien tukipalveluiden ja kotihoidon resurssien on oltava kaikkien saatavilla matalalla kynnyksellä. Mielenkiinnolla olemme odottaneet myös kuntayhtymän linjavetoa maksuttoman ehkäisyn suhteen. Nurmijärven kunnanvaltuusto päätti joulukuussa 2017, että kunnan alle 25-vuotiaille tarjotaan maksuton ehkäisy vuoden ajaksi. Päätöstä ei ole saatettu voimaan, koska muissa kunnissa on eri käytännöt. Sivuutetaanko nyt siis Nurmijärven valtuuston tahto, koska muiden kuntien linjaus tulee näennäisesti halvemmaksi?

Erityisen huolissamme olemme harkinnanvaraisten etuuksien tulevaisuudesta vammaispalveluissa ja kehitysvammahuollossa. Valitettavana tapana on ollut, että harkinnanvaraisia tukimuotojen myöntämiskriteereitä kiristetään mahdollisimman tiukaksi säästöjen toivossa. Samankaltaista huolestuttavaa puhetta on ollut omaishoitajuuden kriteeristön suhteen. Todellisuudessa matala kynnys saada harkinnanvaraista tukea tai päästä omaishoitajaksi on inhimillinen päätös, joka säästää paitsi taloudellisesti myös antaa mahdollisuuden asua pidempään omassa kodissa.

Parhaimmillaan Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymä takaa kaikille alueen asukkaille yhdenvertaiset palvelut, jotka ovat lähellä, laadukkaita ja matalalla kynnyksellä saatavia. Keski-Uudenmaan soten on oltava aidosti ihmisen kokoinen ja näytettävä muille mallia siitä, miten yhdenvertaiset palvelut tuotetaan laadukkaasti asukkaiden parhaaksi.

Leni Pispala (vihr.), Nurmijärven kunnanvaltuutettu

Mikko Vesterinen (vihr.), Järvenpään kaupunginvaltuutettu

Kirjoittajat ovat myös eduskuntavaaliehdokkaita