JOKAISELLA LAPSELLA ON OIKEUS OSALLISTUA (Nurmijärven Uutiset 18.11.2018)

Kansainvälistä Lapsen oikeuksien päivää vietetään vuosittain vaihtelevin teemoin 20. marraskuuta. Vuoden 2018 teema on osallisuus.

Lapsen oikeuksien sopimuksen 12. artiklan mukaan lapsen oikeus osallisuuteen tulee näkyä siten, että jokaisella lapsella on oikeus ilmaista näkemyksensä itseään koskevissa asioissa. Näkemykset tulee ottaa huomioon lapsen ikä ja kehitystaso huomioiden.Tätä oikeutta on viime vuosina pyritty toteuttamaan julkisella tasolla edustuksellisena osallisuutena esimerkiksi oppilaskuntien, lasten parlamenttien tai nuorisovaltuustojen muodossa. Näillä osallistumistavoilla kuitenkin kuitataan päättäjien velvollisuus selvittää kaikkien lasten mielipiteet.

Useat tutkimukset osoittavat, että aikuisten luomat rakenteet voivat todellisuudessa kääntyä hyvää tarkoitusperäänsä vastaan. Edustukselliset rakenteet suosivat sosiaalisesti taitavia lapsia ja nuoria. Tällöin nämä valikoivat rakenteet itse asiassa vahvistavat lasten epätasa-arvoa; vain vahvimmat saavat äänensä kuuluviin ja heikoimpien äänet sivuutetaan. Ulkopuolelle jäävät helposti vammaiset, maahanmuuttajat tai opetuksessaan eri tavoin erityistä tukea tarvitsevat lapset. Kuitenkin juuri heidän ääntään tulisi kuulla esimerkiksi koulun toimintaan ja opetusjärjestelyihin liittyvissä asioissa.

Toistaiseksi ei ole juuri pysähdytty pohtimaan, miten saisimme kaikkien lasten äänet kuuluviin? Millä tavoin voisimme tuottaa jokaiselle lapselle tunteen, että hänen mielipiteensä on arvokas, sen ilmaisutavasta riippumatta? Ja tärkeimpänä, miten me aikuiset oppisimme arvostamaan ja huomaamaan jokaisen lapsen yksilöllisen tavan kertoa toiveistaan sen sijaan, että huomioimme vain ne lapset ja nuoret, jotka hallitsevat oman tapamme ja käsitteemme ilmaista asioita?

Lapselta ei tule vaatia sitä, että hänen tarvitsee yrittää puhua myös toisten lasten puolesta. Ja miten esimerkiksi kuuleva lapsi osaisi kertoa, millaisia asioita tulisi huomioida päätettäessä kuulovammaisen lapsen asioista?

Jokaisen lapsen tulee saada olla oman elämänsä paras asiantuntija!

 

Leni Pispala

Eduskuntavaaliehdokas, kunnanvaltuutettu (vihr.)

Nurmijärvi