Nurmijärven kunnan osallistuminen Luontolahja -kampanjaan 100- vuotiaan Suomen kunniaksi sai sekä kunnanhallituksen että valtuuston käsittelyssä aikaan ihmeellisiä käänteitä sekä paljon vääriä käsityksiä. Asiasta uutisoi myös Nurmijärven Uutiset. Artikkelin voi lukea täältä:
http://www.nurmijarvenuutiset.fi/artikkeli/569337-lahjasuo-jaamassa-kunnan-konttiin-liian-vaatimaton-suomen-juhlavuoden-lahjaksi
Aihe kirvoitti lehteen myös pilapiirroksen (NU 4.11), jota itse asiassa pidän omalta kohdaltani enemmänkin kunniana :). Muut kuvassa esiintyvät ovat kunnanhallituksen jäsenet Petri Vaulamo (kok.) ja Tapio Sivula (kesk.)
Huolellinen asiaan perehtyminen olisi säästänyt sekä virkamiehet että luottamushenkilöt turhilta käsittelykerroilta. Tässä pitämäni Vihreiden puheenvuoro, jonka jälkeen asia hyväksyttiin yksimielisesti.
NURMIJÄRVEN KUNNAN LUONTOLAHJA SATAVUOTIAALLE SUOMELLE
Arvoisa puheenjohtaja, valtuutetut, virkamiehet, lehterinväki sekä kuulijat kotona
Luontolahjani satavuotiaalle on Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlan kunniaksi avattu kampanja, jossa maaomistajia, kuntia, seurakuntia tai muita yleishyödyllisiä toimijoita kannustetaan perustamaan omalle maalleen luonnonsuojelualue. Asiasta aiemmissa käsittelyissä virinnyt keskustelu ja asian palauttaminen osoittivat, että Luontolahjan ideaa ei oltu ymmärretty. Korjattakoon tässä yhteydessä vääriä tietoja siitä esimerkiksi siitä, että lahjoitetut maa-alueet siirtyisivät valtion omistukseen. Näin ei ole! Alue jää lahjoittajan omistukseen, mutta alueelle perustetaan luonnonsuojelualue.
Sijainti tai koko ei ole luonnonsuojelualueen kriteeri. Sen sijaan alueen tulee olla niin edustava, tyypillinen tai arvokas, että sen suojelu voidaan katsoa luonnon monimuotoisuuden tai kauneuden säilyttämisen kannalta tarpeelliseksi. Nämä kriteerit Lallinsuo täyttää. Kuten liitteenä olleista papereista voidaan lukea, Lallinsuo on lähes luonnontilainen keidassuo, jolla sijaitsevat ruoho- ja lehtokorvet ovat Etelä-Suomessa erittäin uhanalaista tyyppiä. Koska halusin tietää, mistä puhutaan, kävin suolla. Paikka oli kylmänä syysaamuna taianomaisen kaunis. Usva leijui suon yllä, vielä pienessä pakkasessakin saattoi tuntea suopursujen tuoksun ja maasta sain maistella jäisiä karpaloita. Eikä paikka niin hankalan matkan päässä ollut, ainakaan se kolkka missä minä kävin. Kumisaappaat ja reipasta mieltä matkaan, niin hyvä tulee.
Ympäristöministeriön sivuilla Luontolahjan mainitaan olevan hallituksen kärkihanke. Paikallislehdestä saimme lukea muiden Uudenmaan kuntien lahjoituksista, joista mainittakoon esimerkiksi Hyvinkään lahjoittama 2,8 ha tai Loviisan 1,3 ha. Lallinsuon alue ei näihin verrattuna ole mitenkään liian pieni, millä perusteella alueen soveltuvuutta Luontolahja –kampanjaan myöskin kyseenalaistettiin.
Luontolahja –kampanja on kertaluontoinen ja toteutetaan tämän Suomen juhlavuoden aikana. Päätöksen suojelualueen perustamisesta tekee ELY- keskus. Jotta ehdimme mukaan Luontolahjaan, meillä ei ole enää aikaa miettiä toista aluetta, kuten jotkut ovat ääneen pohtineet, koska eivät ole pitäneet Lallinsuota riittävän hienona alueena.
Suomi on maailman ensimmäinen maa, joka liputtaa luontonsa kunniaksi. Suomen Luonnon päivän suojelija Jenni Haukio kirjoittaa näin: ”Suomen luonto on kansallisaarre, joka luo hyvinvointia kalenterivuoden jokaisena päivänä. Vastavuoroisesti meillä kansalaisina on velvollisuutemme kohdella luontoa kunnioittavasti ja sen haurautta suojellen niin arjessa kuin juhlassa”.
Ensimmäisen kerran esittelytekstissä ollut lause kiteyttää luontolahjan idean: ”Lahjoituksen avulla tuetaan luonnon monimuotoisuuden säilymistä ja Etelä-Suomessa harvinaisten suotyyppien säilymistä”. Tarkoituksena ei ole siis perustaa lähivirkistysaluetta makkaranpaistopaikkoineen, vaan suojella jotain ainutlaatuista tuleville sukupolville. Lahjan arvo on ennen kaikkea, ja yhtään tätä väheksymättä, symbolinen. Siihen osallistuminen antaa viestin Nurmijärven kunnan päättäjien arvoista ja asenteista. Kokonaan osallistumatta jättäminen näyttäisi ulospäin piittaamattomalta Suomen juhlavuotta ja luontoa kohtaan.
Vihreä valtuustoryhmä kannattaa luontolahjaan osallistumista.
Voit myös katsoa puheen täältä: