BUDJETTIHYGIENIAA
-Julkaistu Nurmijärven Uutisissa 11-12.11.2017-
Kunnanvaltuusto kokoontuu lasten oikeuksien päivän kynnyksellä päättämään ensi vuoden budjetista. Tänä vuonna päivän teema on yhdenvertaisuus. Toimivat sote- palvelut ovat tärkeä osa perus- ja ihmisoikeuksien toteuttamisessa sekä yhdenvertaisuuden edistämisessä. Nämä palvelut koskevat kaikkien lasten ja nuorten sekä heidän perheidensä arkea. Palvelujen järjestämisessä on kiinnitettävä erityistä huomiota haavoittuvassa asemassa oleviin lapsiryhmiin, kuten vammaisiin ja pitkäaikaissairaisiin, vähemmistöryhmien lapsiin sekä lastensuojelun asiakkaina oleviin lapsiin.
Kunnanhallitus käsitteli lokakuussa tasapainotettua talousarviota. Hyvinvointitoimiala oli joutunut karsimaan lastenhuollon laitosostojen palveluista 306 000 e. Kiireellisten sijoitusten määrä on kuitenkin noussut rajusti. Vuonna 2016 kiireellisesti sijoitettiin 11 lasta. Tänä vuonna jo elokuussa luku oli 27 lasta! Perusteita säästölle tässä kohtaa ei siis ole. Voidaan sanoa olevan kyse budejttihygieniasta; toimialan edellytetään pääsevän tiettyyn loppusummaan, jotta saadaan haluttu tulos viivan alle. Koska kyseessä on selkeästi korkean riskin karsinta, esitin kokouksessa rahojen palauttamista. Sain tuekseni SDP:n ja PS:n edustajat, mutta tämä ei valitettavasti riittänyt. Asia voidaan vielä korjata kunnanvaltuuston budjettikokouksessa.
Pelkkä lisäraha ei toki riitä ratkaisemaan kasvanutta perheiden pahoinvointia. Tarvitaan uudenlaisia toimintamalleja. Esimerkkinä on usein käytetty ns. Imatran mallia, jossa apu vietiin ajoissa koteihin, perheiden omaan ympäristöön. Korjaavien toimenpiteiden hinta on aina kovempi kuin tarpeisiin ajoissa vastaamisen. On selvää, että yhdenvertaisten mahdollisuuksien edistäminen lapsille ja heidän perheilleen säästää kustannuksia. Hoidettaessa ongelmia ajoissa, ollaan myös inhimillisen oikeudenmukaisuuden asialla.
Ennaltaehkäisynä ja tukitoimena toimii myös varhaiskasvatus, ja jotta se olisi yhdenvertaista, tulisi sen olla subjektiivinen oikeus kaikille. Tämä on toinen tarina, joka tulee valtuustoaloitteen myötä valtuuston uudelleen päätettäväksi.