Sain ilokseni kirjoittaa Nurmijärven Uutisiin 12.10.2018 yhdessä Vihreiden varapuheenjohtaja Maria Ohisalon kanssa. Seuraavassa kirjoitus kokonaisuudessaan:

Maailmanlaajuisesti 62 miljoonaa kouluikäistä tyttöä ei pääse kouluun ja joka vuosi 12 miljoonaa tyttöä joutuu alaikäisenä naimisiin. Joka vuosi kaksi miljoonaa alle 15-vuotiasta ja 16 miljoonaa 15-19 -vuotiasta tulee äidiksi. Tyttöjen osana on poikia useammin myös aliravitsemus, lapsikauppa tai aids. Näiden ikävien tosiasioiden lisäksi useissa maissa vartuttuaan tytöt jätetään kaiken päätöksenteon ulkopuolelle.

Sosiaalisen epätasa-arvon ja köyhyyden välillä on selvä yhteys; mitä köyhempi maa, sitä korostuneempaa on sukupuoleen kohdistuva institutionaalinen syrjintä ja eriarvoisuus. Vahvistamalla tyttöjen asemaa globaalisti vähennetään eriarvoisuutta ja tuetaan köyhien maiden tulevaisuutta.

Tyttöjen oikeuksien parantamista ajava Plan Suomi on jo vuonna 2009 esittänyt, että Suomen tulisi kehitysyhteistyölinjauksissaan painottaa voimakkaammin tyttöjen ja naisten aseman merkitystä köyhyyden nujertamisessa ja sosiaalisen hyvinvoinnin edistämisessä. Suomi on sitoutunut saavuttamaan kehitysyhteistyössä 0,7 prosentin osuuden BKT:sta. Tänä vuonna tuo osuus on vain 0,38 prosenttia. Meillä on siis tekemistä!

Jokaisella tytöllä on oltava oikeus päättää omasta kehostaan ja tulevaisuudestaan. Jokaisella on oltava mahdollisuus osallistua yhteiseen päätöksentekoon ja vaikuttaa itselleen tärkeisiin asioihin. Saadessaan mahdollisuuden jokainen tyttö voi muuttaa maailmaa!!!

Maria Ohisalo, varapuheenjohtaja, Touko Aallon sijainen (vihr.)

Leni Pispala, eduskuntavaaliehdokas, kunnanvaltuutettu (vihr.)