Jätimme valtuustoryhmänä seuraavan aloitteen Nurmijärven kunnanvaltuuston kokouksessa 11.12.2024.
Valtuustoaloite eläinperäisten tuotteiden kulutuksen puolittamiseksi vuoteen 2030 mennessä
Ilmastokriisi ja luontokato ovat suurimpia uhkia ihmisten hyvinvoinnille ja ympäristölle. Nurmijärven kunta mainitsee ilmastotyön sivuillaan seuraavaa: ”Kunta pyrkii omassa toiminnassaan hillitsemään ilmastonmuutosta pienentämällä hiilijalanjälkeään. Ilmastotekojen tavoitteena ovat ympäristöystävällisyyden lisäksi myös taloudelliset säästöt”.
Puolet parempaa on kampanja, jossa Animalia, Luontoliitto ja vapaaehtoisten kansalaisvaikuttajat haastavat kunnat ympäri Suomen puolittamaan eläinperäisten tuotteiden hankinnat vuoteen 2030 mennessä: puolet vähemmän eläinperäistä ja tilalle ravitsevaa kasvipohjaista. Tarvitsemme puolet parempaa ruokaa ilmaston, luonnon, vesistöjen, eläinten hyvinvoinnin ja oman terveytemme sekä kestävämmän ruoantuotannon vuoksi. Mukaan kampanjaan on lähtenyt jo 21 kaupunkia tai kuntaa (Espoo, Joensuu, Järvenpää, Kerava, Kotka, Kouvola, Kuopio, Lieto, Loviisa, Oulu, Pirkkala, Pori, Porvoo, Pieksämäki, Rovaniemi, Savonlinna, Tampere, Turku, Vantaa, Vesilahti ja Ylöjärvi).
Yksi merkittävimmistä ilmastopäästöjen aiheuttajista on ruoantuotanto. Ilmastopäästöjen lisäksi ruoantuotannolla on vaikutuksia luontokatoon, eläinten hyvinvointiin sekä Itämeren ja muiden vesistöjen rehevöitymiseen. Kaikkia näitä vaikutuksia voidaan pienentää puolittamalla eläinperäisten tuotteiden osuus kaupungin julkisissa hankinnoissa. Ensimmäisenä kaupunkina Suomessa Tampere on selvittänyt kaupungin toimintojen luontojalanjäljen. Jyväskylän yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan suurin luontojalanjälki syntyy elintarvikehankinnoista ja tästä luontojalanjäljestä yli 60 prosenttia syntyy eläinperäisistä tuotteista. Jalanjälkeä voi pienenentää vaihtamalla liha- ja maitotuotteita kasvispohjaisiin tuotteisiin.
Marraskuussa julkaistu tutkimus kertoo myös, että kotimaisilla kasviproteiineilla saadaan huomattavia säästöjä kuntatalouteen. Pelkästään puolittamalla lihatuotteiden käytön 30000 asukkaan kunta voi säästää 260000 euroa.
Kasvispohjaisempi ruokavalio on parempi niin ilmastolle, eläimille, luonnolle kuin myös Itämerelle. Lisäksi kasvispainotteisempi ruokavalio edistää tutkitusti terveyttä. Helsingin yliopiston tuore tutkimus osoittaa, että suomalaiset päiväkotilapset syövät yli viisi kertaa enemmän punaista lihaa kuin olisi terveydelle ja maapallon kantokyvylle hyväksi, kun vertailukohdaksi otetaan planetaarinen ruokavalio. Marraskuun lopussa julkaistut uudet ravintosuositukset puhuvat myös vahvasti kasvispainotteisen ruuan puolesta. Tämä tulee joka tapauksessa otettavaksi huomioon päiväkoti- ja kouluruokailuissa. Korvaamalla eläinperäisiä tuotteita kotimaisilla kasviproteiinituotteilla edistetään myös kestävää kotimaista maataloustuotantoa.
Vihreä valtuustoryhmä esittää, että Nurmijärven kunta asettaa tavoitteeksi eläinperäisten tuotteiden kulutuksen/hankintojen puolituksen vuoteen 2030 mennessä siten, että tavoitteen toteutumista myös seurataan. Näin edistetään kuntalaisten terveyttä ja ehkäistään luontokatoa, ilmastonmuutosta sekä vesistöjen rehevöitymistä. Tämän lisäksi kunta päättää lähteä mukaan Puolet parempaa -kampanjaan.
Nurmijärvi 11.12.2024
Vihreä valtuustoryhmä
Leni Niinimäki